Selecteer een pagina

Beplanting & tuinen

Zacht
ontwerpen

Beplanting valt vaak onder het zogenoemde “soft landscaping”. Dit in tegenstelling tot “hard landscaping” wat gaat over de bestrating, muren, schuttingen, bouwwerken ed.

Mijn praktijk leert dat het harde en zachte ontwerpen hand in hand gaat. JUIST ook in de ontwerpfase.

  • omdat een keuze voor die ene tegelsoort effect heeft op de keuze voor de bladvorm en vice versa.
  • omdat die boom een parasolfunctie heeft
  • omdat een haag ook een afscheidingsfunctie kan hebben.
  • omdat groen en grijs in elkaar over kan lopen
  • omdat de uitstraling en sfeer van een tuin uiteindelijk gemaakt worden door de keuze van de beplanting.

Tegelijkertijd is de beplanting vaak een ondergeschoven kindje in een ontwerp. Terwijl het de kers top de taart is, de sfeer uniek en de beleving optimaal maakt. Om nog sterker te staan in het maken van beplantingsplannen heb ik in 2016 een aanvullende opleiding gevolgd bij de London College of Garden Design, met als resultaat een Diploma Planting Design Specialist.

De juiste plant
op de juiste plek

Het goed analyseren van de aanwezige grondsoort en de kennis van de wensen van de beoogde beplanting leveren jarenlang plezier van een border in balans. De juiste plant op de juiste plek.

Vorm

Al tijdens de groeifase kan een boom niet alleen in grootte maar zelfs ook in vorm enorm variëren. Daarnaast beïnvloed de groei van een plant, struik of boom haar omgeving. Denk niet dat planten niet met elkaar communiceren, elkaar pesten of helpen.

Onderhoud

De enige ontwerpers op de hele wereld die het aspect TIJD mee in acht moeten nemen, zijn tuin- en landschapsontwerpers.

Hun materiaal verandert voortdurend. Dat heeft natuurlijk consequenties voor het ontwerp, hoe de tuin er na aanleg uit ziet en hoe de tuin er over 10 jaar uit zal zien. Want er zal beplanting onder een boom staan die verdwijnt als de boom 10 jaar oud is en meer ruimte, licht en voedingsstoffen opgebruikt.

Het onderhoud van een ontworpen tuin is dan ook essentieel om jaarrond EN jarenlang een mooie aanblik te hebben. Wij verzorgen de overdracht van alle benodigde kennis aan onze klanten of hun tuinmensen, zodat er alles aan gedaan kan worden om de beoogde sfeer te behouden en te versterken. Wist je dat een goed ontworpen tuin vele gunstige effecten heeft? Het is bewezen dat in een groene omgeving mensen minder snel ziek worden en sneller genezen.

Pin It on Pinterest